Nye indlæg

Kategorier

Variation af træning 1 - proprio

21-01-2018

Efter Otto blev skadet har jeg tænkt meget over, hvordan man træner en hest, så den kan holde længe. Godt nok var hans skade en akut opstået skade og ikke som følge af for hård ridning, men alligevel.
Hesten skal holde længe og trænes på den mest hensigtsmæssige måde. Jeg mener ikke at træning af hesten, blot er ridning. Det er vigtigt at veksle sin træning så meget som muligt. Hvis man træner noget en dag, f.eks. bestemte muskler, så bør man træne noget andet dagen efter eller træne på en helt anden måde. Rytteren vil altid have betydning for, hvordan hesten bevæger sig og ikke altid positivt. Hesten bør trænes uden rytter også og arbejde med sin egen balance.
 
En hest skal kunne flytte sig hurtigt og skal kunne komme hurtigt op, hvis den er ved at falde eller miste balancen. Hvis man iagttager et nyfødt føl, kan man se, hvordan føllet forsøger at komme på benene og holde balancen. Det lille føl ved via dens instinkt, at hvis det er ved at falde, skal de bevæge sig for at finde balancen igen. Ligesom hvis vi mennesker er ved at falde, så forsøger vi at genfinde balancen med det samme.
Det er forbindelsen mellem hjernen og kroppen, der gør, at hesten kan genfinde sin balance. Den forbindelse kan trænes ved hjælp af noget som kaldes Propriotræning.
Ordet Proprio kommer af proprioception som også kaldes bevægelsessansen. Hjernen kan altså blive bedre til at sende signaler til kroppen og træne kroppen bedre.
Heste der lever frit i naturen træner bevægelse sansen automatisk ved at bevæge sig i forskelligt terræn. Heste som står meget på boks eller små flade folde, får måske ikke udviklet denne sans ligeså godt.
Men vi kan gøre noget for det ved, at ride i forskelligt terræn f.eks. skov, strand og bakker, men vi kan også øve forskellige ting med skumbomme og madrasser, hvor hesten skal træde på det. I starten vil hesten måske finde det lidt mærkeligt, men den kan lære det med tiden. Ved den slags øvelser får hesten b.la bedre balance og bliver bedre til at kordinere sine bevægelser, men bliver også en hest som bedre kan holde til, at vi rider på den. Det bliver en stærk hest, der bedre kan holde til de ting vi forlanger af den.
 
Vi bruger rigtig meget at træne med skumbomme, madrasser, tæpper og lign. I bogen Propriotræning af Heidi Nielsen er der rigtig meget godt at læse og gode øvelser, man kan lave med hesten for at træne bestemte ting.
 

Kategori: Laanumgaard
Laanumgaard - Mette og Søren Bak, 7840 Højslev